Să gestionăm durerea, aflați mai multe despre „medicamentul durerii” – STIL DE VIAȚĂ – GENERAL

Ce este medicamentul pentru durere?

Medicina durerii este o specialitate medicală relativ nouă care se ocupă cu gestionarea holistică a durerii cronice. Durerea cronică se referă la orice afecțiune dureroasă care durează mai mult de 3 luni. Durerea care persistă luni sau ani afectează capacitatea unei persoane de a munci, perturbă somnul, duce la izolarea socială și adesea precipită dificultăți financiare. Una peste alta, impune un impact negativ uriaș asupra calității vieții unei persoane.

În general, pacienții cu durere vor consulta un medic care tratează zona afectată. Durerea cronică necesită o specialitate separată?

Răspunsul este, desigur, „Da”. Durerea acută (de exemplu, durerea în urma unei traume) are o cauză subiacentă specifică care poate fi ușor identificată și tratată. Durerea cronica, in schimb, indiferent de cauza care stau la baza, induce multe modificari in sistemul nostru nervos, in timp durerea devine si mai complexa, greu de tratat si provoaca probleme psihologice precum anxietate, depresie. În cele din urmă, se metamorfozează într-o boală în sine.

Apariția medicinei durerii ca specialitate rezultă din necesitatea unei abordări holistice dedicate diagnosticului și managementului durerii. Durerea cronică poate avea diverse cauze subiacente. Principala provocare constă în identificarea structurii care produce durerea („Pain Generator”). Acest lucru este urmat de pași pentru ameliorarea durerii, precum și prevenirea reapariției durerii.

Care sunt diferitele condiții de durere cronică care beneficiază de o trimitere la un specialist în managementul durerii?

Durerea cronică, oricare ar fi cauza, poate beneficia de managementul multidisciplinar angajat în specialitatea noastră. O altă afecțiune comună este durerea facială (nevralgia de trigemen). Alte afecțiuni care beneficiază de o trimitere la un specialist în durere includ durerile abdominale sau pelvine cronice, durerile canceroase etc.

Ce servicii oferă un specialist în durere?

Durerea este subiectivă și, de multe ori, lucrătorii din domeniul sănătății sau îngrijitorii pacientului tind să dea vina pe stresul sau anxietatea pacientului drept cauza durerii, atunci când orice altceva (analize de sânge, RMN) pare normal. Generatoare de durere, pot produce dureri invalidante, dar pot să nu fie vizibile în niciuna dintre investigațiile efectuate.

În primul rând, credem pacientul când spune că suferă. Este foarte important. Apoi, următorul pas este identificarea generatorului de durere. O evaluare clinică detaliată este cheia pentru identificarea cauzei principale a durerii. Dacă este necesar, pot fi utilizate anumite analize de sânge, raze X sau alte modalități de imagistică. Un aspect foarte important este să căutați semne ale unei patologii subiacente grave -aka- „STEGUL ROȘU” – cum ar fi tumori, fracturi, infecții etc. Dacă este identificat un astfel de semnal roșu sau starea pacientului necesită o intervenție chirurgicală, acesta va fi îndrumat către specialistul relevant pentru îngrijiri suplimentare.

Odată ce semnalele roșii au fost excluse, un plan de tratament individualizat bazat pe vârsta pacientului, cauza durerii, severitatea durerii, afecțiunile coexistente precum diabetul/hipertensiunea arterială etc. este formulat.

Ce tip de tratament este oferit atunci când un pacient cu durere cronică se apropie de o clinică de durere – este pentru a prescrie diferite tipuri de analgezice?

De multe ori începem prin optimizarea îngrijirii medicale (medicamente) și fizioterapie. Pentru managementul medical, analgezicele sau analgezicele pot fi utilizate pentru o perioadă scurtă de timp, dar niciodată pe termen lung și întotdeauna se încearcă reducerea treptat a medicamentului.

Durerea cronica induce modificari in sistemul nostru nervos, in timp nervii care transmit senzatiile de durere devin hipersensibili. În acest scenariu, folosim modulatori ai durerii sau neuromodulatori pentru a desensibiliza acești nervi. Aceste medicamente sunt sigure și pot fi administrate pe o perioadă mai lungă. De asemenea, sfătuim pacientul să facă exerciții de întindere și fizioterapie.

Daca un pacient nu beneficiaza de management medical si fizioterapie, tratamentul trece la proceduri minim invazive (injectii). Injecțiile ghidate cu raze X sau cu ultrasunete care vizează generatorul de durere au un rol important în stabilirea diagnosticului corect, precum și în managementul durerii. Injecțiile efectuate în mod obișnuit includ blocuri nervoase, injectarea de anestezice locale +/- steroizi, injectarea de plasmă bogată în trombocite, injecții articulare, injecții miofasciale, ablația cu radiofrecvență a nervilor etc.

Sunt scumpe aceste injecții? Și pot provoca efecte secundare grave?

Toate procedurile sunt efectuate folosind ghidarea imaginilor, fie cu raze X, fie cu ultrasunete. Acest lucru îmbunătățește acuratețea procedurii și le face foarte sigure. Efectele secundare grave sunt extrem de rare. Costul procedurii depinde de tipul de injecție – blocurile nervoase simple, injecțiile miofasciale sau articulare nu sunt costisitoare. Modalitățile de tratament mai noi, cum ar fi ablația cu radiofrecvență, implică utilizarea unui dispozitiv RF și, prin urmare, sunt puțin mai scumpe.

Cât timp va fi pacientul fără durere după proceduri?

Depinde de cauza durerii și de tipul de injecție utilizat. Unele injecții, cum ar fi injecția epidurală transforaminală pentru durerile de spate sau sciatica, oferă de obicei ameliorarea durerii timp de 6 luni până la 1 an. Ablația nervilor cu radiofrecvență poate oferi ameliorarea durerii timp de peste un an. Cu toate acestea, unele alte proceduri, cum ar fi injecțiile articulare, pot avea o durată mai scurtă, iar beneficiile pot dura aproximativ 1-3 luni.

Cu toate acestea, intervențiile au ca rezultat adesea ameliorarea imediată și excelentă a durerii, ceea ce ajută pacienții să efectueze mai eficient exerciții de întindere sau de întărire. De asemenea, contribuie la eficacitatea managementului medical, poate ajuta la ameliorarea durabilă a durerii fără reapariția durerii severe invalidante.

Vor beneficia toți pacienții cu durere cronică de pe urma intervențiilor?

Nu, intervențiile sunt utile atunci când generatorul de durere poate fi identificat și injectat pentru a bloca senzațiile de durere. În unele condiții de durere cronică, este posibil ca intervențiile să nu fie posibile. În alte cazuri, pacientul poate să nu fie dispus să primească o injecție. În acest scenariu, procedăm la modificarea managementului medical și a fizioterapiei astfel încât pacientul să primească cea mai bună ameliorare posibilă a durerii.

Care sunt provocările întâlnite în îngrijirea pacienților cu dureri cronice?

Suferința în durerea cronică îi face pe pacienți extrem de anxioși, stresați și frustrați. Acest lucru duce, la rândul său, la o aderență slabă la tratament. Durerea îi împiedică să facă mișcare și în timp mușchii, oasele și articulațiile devin decondiționați, ceea ce agravează și mai mult durerea. Pacienții vizitează mulți medici și încă nu au niciun beneficiu semnificativ.

Trebuie realizat că durerea care este prezentă de luni sau ani provoacă sensibilizarea sistemului nervos și decondiționarea sistemului musculo-scheletic. O strategie de management multimodală care vizează nu doar generatorul de durere, ci toate aceste componente, poate duce la o ameliorare semnificativă a durerii. Poate dura timp, dar cu o participare entuziastă a pacientului, așteptarea merită.

Dr Vineetha Gopal

Consultant

Departamentul de medicina durerii

KIMSHEALTH

.

Add Comment