BC NDP reiterează respingerea candidaturii la Jocurile Olimpice din 2030, în ciuda cererilor Primelor Națiuni și organizatorilor – BC News

Oficialii Comitetului Olimpic Canadien și ai patru națiuni gazdă nu au vrut să admită vineri că oferta lor pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2030 s-a încheiat, în ciuda refuzului guvernului NPD de a susține alte Jocuri Olimpice.

Dar, câteva ore mai târziu, biroul Lisei Beare, ministrul Turismului, Artei, Culturii și Sportului, a reiterat decizia anunțată cu o zi înainte.

La o conferință de presă la BC Sports Hall of Fame, unde explorarea ofertei a fost anunțată inițial în decembrie anul trecut, purtătorul de cuvânt al consiliului Squamish Nation, Wilson Williams, a declarat că „canoea noastră este oprită în acest moment”. Șeful trupei indiene Musqueam, Wayne Sparrow, a sperat că NDP va face o inversare, așa cum a făcut cu FIFA pentru Cupa Mondială din 2026. După ce a refuzat să liciteze în 2018, guvernul Noii Democrați a redeschis negocierile în 2021, iar BC Place a fost numit locul gazdă. în iunie anul trecut.

Spre deosebire de FIFA, Comitetul Olimpic Internațional nu are luxul timpului. El vrea să înceapă negocierile cu ofertanții încă din decembrie și să decidă gazda 2030 până în octombrie anul viitor. El a vrut inițial să numească gazda în mai 2023. Salt Lake City și Sapporo, Japonia rămân la rând.

O declarație atribuită lui Beare a spus că COC a dat un termen limită în noiembrie pentru o decizie de finanțare. Cabinetul a decis că nu își poate permite să aprobe cheltuirea timpului sau a banilor pentru alte Jocuri, „în timp ce există multe priorități și provocări concurente care trebuie abordate”.

„Cabinetul a analizat cu atenție propunerea în aceste termene înainte de a lua decizia de a refuza sprijinul nostru pentru oferta 2030, având în vedere investiția semnificativă și riscul implicat”, a spus Beare în declarație. „M-am întâlnit virtual luni cu Primele Națiuni gazdă și COC pentru a le împărtăși această decizie în numele Cabinetului, deoarece sunt ministru responsabil cu sportul. Înțeleg că Națiunile sunt dezamăgite de acest proces și, pentru asta, îmi pare sincer rău.

Președintele COC, Tricia Smith, a spus că echipa de candidatură a dorit încă o șansă de a-și prezenta argumentele autorităților provinciale și federale.

„Atât cerem, să mergem într-o cameră”, a spus Smith. “Dacă nu are sens până la urmă. Sunt cu toată lumea în jurul mesei aici, nu are sens și nu mergem înainte.”

Ea a spus că oferta cu tematică de reconciliere s-a bazat pe revitalizarea locurilor de desfășurare a Jocurilor din 2010, cu excepția construcției de noi sate ale sportivilor care ar fi putut oferi un fond de locuințe sociale atât de necesar.

Williams nu a exclus să se regrupeze pentru a licita pentru Jocurile din 2034, dar Smith a spus că va exista mai multă concurență. Germania, țara de origine a președintelui CIO, Thomas Bach, a anunțat deja că studiază o candidatura pentru iarna 2034 sau vara 2036. În timp ce Salt Lake City este în cursa pentru 2030, și-a exprimat preferința pentru 2034, deoarece Los Angeles-ul deja găzduiește vara Jocurilor din 2028.

Predecesorul lui Beare, Melanie Mark, a comandat un caz de afaceri de la COC și cele patru Primări Națiuni gazdă la mijlocul lunii august. O sursă guvernamentală care a revizuit cea mai recentă versiune a spus că nu a îndeplinit așteptările, deoarece multe întrebări au rămas fără răspuns și a sugerat că municipalitățile își asumă mai multe costuri decât se așteptau inițial.

Au existat, de asemenea, diferențe între ceea ce echipa de fezabilitate a făcut public în iulie și ceea ce a fost pe birourile politicienilor și personalului lor la începutul acestei luni.

De exemplu, estimările din iulie au indicat că Jocurile din 2030 i-ar costa contribuabililor între 1 miliard și 1,2 miliarde de dolari pentru a ajuta la plata locațiilor, satelor și securității. Comitetul de organizare, finanțat din plățile drepturilor de difuzare, sponsorizări, vânzări de bilete și mărfuri, ar fi responsabil pentru 2,5-2,8 miliarde de dolari pentru planificarea și organizarea Jocurilor.

Cea mai recentă versiune a bugetului, însă, a indicat că ar fi nevoie de 1,309 miliarde de dolari de la contribuabili, plus 384 de milioane de dolari pentru situații neprevăzute, pentru un total de aproape 1,7 miliarde de dolari în finanțare publică.

Noul buget a inclus, de asemenea, 150 de milioane de dolari pentru fonduri de dotare moștenite și 277 de milioane de dolari în contribuții în natură pentru terenuri de la Primele Națiuni și municipalități. Totalul mare: 2,12 miliarde de dolari, care a fost estimat a fi în valoare de 2,715 miliarde de dolari până în 2030.

Guvernului federal i s-a cerut să plătească o cotă de 50% din partea finanțată de stat și BC 35% plus o garanție pentru a acoperi orice deficit. Ministrul federal al sportului, Pascal St-Onge, a declarat joi că respectă decizia lui BC, deoarece o Olimpiada ar necesita aprobarea tuturor nivelurilor guvernamentale.

COC a propus să refolosească majoritatea locațiilor Vancouver 2010 din Vancouver, Richmond și Whistler, cu excepția Agrodome pentru curling, Hastings Racecourse pentru schi și sărituri pe zăpadă și stațiunea Sun Peaks de lângă Kamloops pentru snowboard și schi freestyle. Propunerea nu a atașat estimări individuale ale costurilor pentru îmbunătățirea șantierului, dar a inclus liste lungi de lucrări necesare și dorite.

Propunerea lansată în iunie spunea că Satul Olimpic din Vancouver ar putea fi construit pe terenul Jericho sau Heather al MST Development. Însă ultima versiune nepublicată a oferit o a treia opțiune, fostul depozit Liquor Distribution Branch de pe East Broadway, lângă stația Rupert SkyTrain, la puțin peste 4 mile de Parcul Olimpic propus pe terenul Expo Pacific National.

Cea mai recentă versiune a ofertei a sugerat, de asemenea, că Satul Olimpic Whistler ar putea fi construit pe poligonul clubului de golf de lângă satul Whistler sau la Cheakamus Crossing, lângă Satul Atleților din 2010.

Jocurile din 2010 ar fi costat 8 miliarde de dolari, all inclusive. Costurile reale sunt necunoscute, deoarece auditorul general nu a făcut niciodată un studiu după Jocurile, Comitetul de organizare nu a fost supus Legii privind libertatea de informare și procesele-verbale de administrare a consiliului său de administrație și evidențele sale financiare nu vor fi disponibile public la arhivele orașului până în toamna anului 2025.

Add Comment